Skip to content Skip to footer

Yabancı Para Cinsinden Fatura Düzenlenmesi ve Kur Farkı Hesaplaması

1- GİRİŞ

Günümüzde , Uluslararası ticaretin artması ile döviz cinsinden fatura düzenlenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Yurtiçi satışlarda kur riski taşımak istemeyen işletmeler de döviz cinsinden fatura düzenlemektedirler. Bu makalemizde yasal olarak döviz cinsinden fatura düzenleme şartları, kur değerleme ve kur farkı faturası konuları değerlendireceğiz.

2- DÖVİZ CİNSİNDEN FATURA DÜZENLENMESİ

Vergi Usul Kanunu’nun 215. maddesinde döviz cinsisinden fatura düzenlenmesi konusu yer almaktadır. Buna göre;

“2. a) Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz.”.

İlgili maddeye istinaden hem yurtiçindeki hem yurtdışındaki şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurtiçindeki şirketlere düzenlenen dövizli faturada Türk Lirası karşılığının gösterilme zorunluluğu bulunmaktadır. Döviz cinsinden kesilen fatura, yine döviz cinsinden tahsil edilecek ise Merkez Bankası döviz alış kuru ile faturanın Türk Lirası karşılığı hesaplanmalıdır.

Ancak; Mal veya hizmet teslimine ait düzenlenen sözleşmelerde taraflarca kurun önceden belirlenmiş olduğu durumlarda, faturadaki döviz tutarının sözleşmede belirlenen kur ile Türk Lirası değerinin belirlenmesi de mümkündür. Bu konuda müşteriler ile hangi kur hesaplanacak ise önceden belirli ve anlaşır bir şekilde karşılıklı anlaşmak çok önemlidir.

3- DÖVİZLİ HESAPLARIN DEĞERLENMESİ VE KUR FARKI FATURASI

Döviz cinsinden takip edilen cari hesap bakiyelerinin, geçici vergi dönemlerinde kur değerlemesi yapılması gerekmektedir. Kur değerlemesi için baz alınacak kur ise, Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kuru olacaktır.

Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanır. Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

Yurtiçi müşterilere düzenlenen ve bedeli tahsil edilen dövizli faturanın, fatura tarihi ile ödeme tarihi arasında oluşan kur farkları için kur farkı faturası düzenlenmesi gerekmektedir. Düzenlenen kur farkı faturalarında yer alan bedelin ödenmesi söz konusu olmayıp, bu faturalar KDV hesaplanması açısından önem arz etmektedir.

4. SONUÇ

Vergi mevzuatına göre yurtiçi ve yurtdışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkün olup, yurtiçi şirketlere düzenlenen faturalarda Türk Lirası karşılığının gösterilmesi de zorunludur. Tarafların faturaya konu edilecek işlem için daha önceden kur tespit etmediği durumlarda Merkez Bankası döviz alış kuru ile Türk Lirası tutarının hesaplanması gerekmektedir. Tarafların sözleşme ile döviz  kurunu  belirlemiş olması durumunda ise döviz bedelinin sözleşmede yer alan kur üzerinden Türk Lirasına çevrilerek  defter kayıtlarına geçirilmesi mümkün bulunmaktadır.

KDV hesaplanmış dövizli faturaların, düzenleme tarihi ile ödeme tarihi arasında oluşacak kur farkları için ise kur farkı faturası düzenlenmesi ve kur farkını oluşturan dövizli faturadaki KDV oranının dikkate alınarak KDV hesaplanması gerekmektedir.

İsmail SÖNMEZ

Yorum Bırak

İletişime Geç
1
Merhaba 👋Sistem Kurumsala Hoşgeldiniz!
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?