T.C.Hazine ve Maliye Bakanlığı kira ödemelerindeki vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla 01.01.2008 tarihinden itibaren işyeri ve konut kiralarının banka veya ptt üzerinden ödenmesi zorunluluğu getirmişti. Kiranın bankadan ödenmemesinin cezası ağır.
Kira Bedelinin Elden Ödenmesi Kiracı İçin Olumsuz Sonuç Doğurur Mu?
Kira bedelinin elden ödenmesi kiracı için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Öncelikle, elden ödemelerin kanıtlanması zor olabilir ve ödeme yapıldığına dair somut bir delil olmadığı sürece, ev sahibi ödemenin yapılmadığını iddia edebilir. Bu nedenle, kiracı ödemenin yapıldığına dair bir delil oluşturmak için senet veya makbuz gibi bir belge talep edebilir.
Kira bedelinin elden ödenmesi durumunda taraflar arasında çıkması muhtemel uyuşmazlık kira bedelinin ödenmediği hususudur. Bu hukuki uyuşmazlıkta açılması muhtemel davalarda davaya esas değer 2023 yılı tarifesine göre 14.802,55 TL üzerindeyse bu kira bedelinin ödendiğini kiracı/kiraya veren senetle ispat etmesi gerekecektir. Bu parasal sınırın altındaki uyuşmazlıklarda tarafların tanıkla da durumu ispatlama olanağı doğacaktır.
Kiranın Elden Ödendiğinin İspat Yükü
Kira ilişkisinin varlığının ispatı mülk sahibine, kira bedelinin ödendiğinin ispatı ise kiracıya düşer. Bu nedenle kiraların bankadan ödenmesi zorunluluğu,hem ileride oluşabilecek ispatı kolaylaştıracak hem de kanuna ihtilafını önleyecektir. İşin özü “kiranı bankadan öde,kafan rahat olsun”.
Kiranın Stopajı ne zaman ödenir?
Kira stopajı oranı şuanlık %20’dir. Bu stopaj kira ödemesi banka dekontu ile birlikte izleyen ay içerisinde ödenir. Kiranın bankadan ödenmemesi durumunda ise beyan edilemez ve ödeme söz konusu olmaz.
İsmail SÖNMEZ